Regels voor het plaatsen van een laadpaal

Regels voor het plaatsen van een laadpaal

De regels voor het plaatsen van een laadpaal lopen in Nederland nog iets achter ten opzichte van de landen om ons heen. Omdat de technologie nog vrij nieuw is wordt wet- en regelgeving gemaakt terwijl “early adopters” de technologie al lang gebruiken. Er zijn op dit moment drie mogelijke situaties mogelijk voor een particuliere laadpaal: Optie 1: Laadvoorziening op eigen terrein Wanneer je thuis een laadpaal laat installeren op je eigen terrein, dan wordt dat voor de wet ‘in private sfeer’ genoemd. Dit houdt in dat het laadpunt alleen voor persoonlijk gebruik is. En dat de auto ook op het …

Lees verder

Draadloos je elektrische auto opladen

Draadloos je elektrische auto opladen

Je hebt vast op dit moment wel een telefoon of smartwatch die je draadloos op kunnen laden. Deze manier van laden is de normaalste zaak van de wereld geworden. Bij het opladen van onze elektrische auto moeten we nog steeds ‘stekkeren’. Zou het niet geweldig zijn wanneer je op dezelfde manier als met je mobiele telefoon draadloos je elektrische auto kunt opladen? Gewoon een grote plaat in je oprit, of bij een restaurant, en zonder moeite draadloos je elektrische auto opladen. Dat klinkt geweldig en dat is het ook. Inductief laden zoals dit officieel heet heeft dan ook geweldige potentie voor elektrische auto’s. Deze draadloze …

Lees verder

Meterkast controleren voor een laadpaal thuis

meterkast laadpaal thuis

Wanneer je thuis een laadpaal wilt plaatsen moet de aansluiting in je meterkast aan enkele eisen voldoen. Je kunt zelf je meterkast controleren voor een laadpaal thuis. Je weet dan of deze geschikt is voor de laadpaal van jouw keuze. Het daadwerkelijke aansluiten laat je uiteindelijk uitvoeren door een erkend installateur. Laadpalen voor elektrische auto’s zijn te verdelen in twee soorten te weten, type 1-fase of 3-fase. Simpel gezegd ontvangt de laadpaal bij een 1-faselader één draad met 230 volt uit je meterkast. En bij een 3-faselader gaan er drie draden met 230 volt vanuit je meterkast naar de lader. …

Lees verder

De laadtijd van een elektrische auto

De laadtijd van een elektrische auto

De twee belangrijkste factoren die de laadtijd van een elektrische auto bepalen zijn de capaciteit van de accu en de snelheid waarmee de laadpaal de accu mag en kan opladen. Een laadpaal kan misschien wel met 11 kW opladen, maar niet iedere accu kan dit verwerken. De laadtijd van elektrische auto’s Voor volledig elektrische auto’s kunnen we stellen dat deze gemiddeld tussen de 4 en 8 uur aan de oplader moeten om vol te zijn. Met een snellader zal deze tijd uiteraard een stuk korter zijn. Voor plug-in hybrides geldt dat de laadtijd korter is, omdat de accu’s veel kleiner zijn. Voor deze auto’s …

Lees verder

Elektrische auto opladen met zonnepanelen

Elektrische auto opladen met zonnepanelen

Met de stijgende brandstofprijzen en de licht dalende prijs voor elektriciteit vroegen wij ons af wat het verschil in kosten is tussen elektrisch rijden en het rijden op benzine of diesel. Je elektrische auto opladen ket zonnepanelen is natuurlijk de ideale combinatie. Zeker wanneer we kijken naar de toekomstige regelgeving over het salderen van zelf opgewekte zonne-energie. Vergelijk benzine auto ten opzichte van een elektrische auto Stel je rijdt gemiddeld 15.000 kilometer per jaar. En je benzineauto heeft een gemiddeld verbruik van 1 op 12,5.  Dit betekent dat er voor het afleggen van 100 kilometer 8 liter benzine nodig is. Bij een benzineprijs …

Lees verder