Draadloos je elektrische auto opladen

Je hebt vast op dit moment wel een telefoon of smartwatch die je draadloos op kunnen laden. Deze manier van laden is de normaalste zaak van de wereld geworden. Bij het opladen van onze elektrische auto moeten we nog steeds ‘stekkeren’. Zou het niet geweldig zijn wanneer je op dezelfde manier als met je mobiele telefoon draadloos je elektrische auto kunt opladen? Gewoon een grote plaat in je oprit, of bij een restaurant, en zonder moeite draadloos je elektrische auto opladen.

Dat klinkt geweldig en dat is het ook. Inductief laden zoals dit officieel heet heeft dan ook geweldige potentie voor elektrische auto’s. Deze draadloze techniek is een eenvoudige en effectieve manier om energie over te brengen naar elektrische voertuigen. Want naast personenauto’s kun je natuurlijk ook dit soort techniek goed inzetten bij elektrisch taxi’s of bussen bijvoorbeeld.

Zo werkt draadloos je elektrische auto opladen

Inductief laden maakt gebruik van een elektromagnetisch veld voor het overbrengen van energie tussen twee objecten. Een inductiespoel creëert een afwisselend elektromagnetisch veld via de plaat in de grond en ‘zend’ dit naar de auto. Onder de auto zit een tweede inductiespoel, deze spoel vangt de stroom op. Deze ontvanger zet de verkregen energie om en laad daarmee de autoaccu op.

Het enige dat de bestuurder hoeft te doen om draadloos te laden is de auto positioneren boven de spoel in de weg. Dit vereenvoudigd het opladen enorm en wanneer het op grote schaal toegepast gaat worden maakt het elektrisch rijden nog interessanter denken wij.

In onderstaande video zie je een mooi voorbeeld van deze techniek in de praktijk:


Maar werkt het ook in de winter?

Ja hoor draadloos je elektrische auto opladen werkt in alle weersomstandigheden. Dus ook wanneer er veel water staat op de weg, of wanneer er sneeuw en ijs ligt. Ook vervuiling als modder en grind levert geen problemen op. Op dit moment zijn er nog geen laadpalen te koop voor particulieren die inductief laden, maar dit zal slechts een kwestie van tijd zijn. Ben je intussen op zoek naar een gebruikelijke laadpaal probeer dan eens onze laadpaal vergelijker.

Draadloos is natuurlijk nog niet een heel erg veel gebruikte methode. Mocht je liever een traditionele laadpaal willen vraag dan gratis en vrijblijvend hier meerdere offertes aan.