Meterkast controleren voor een laadpaal thuis

Wanneer je thuis een laadpaal wilt plaatsen moet de aansluiting in je meterkast aan enkele eisen voldoen. Je kunt zelf je meterkast controleren voor een laadpaal thuis. Je weet dan of deze geschikt is voor de laadpaal van jouw keuze. Het daadwerkelijke aansluiten laat je uiteindelijk uitvoeren door een erkend installateur.

Laadpalen voor elektrische auto’s zijn te verdelen in twee soorten te weten, type 1-fase of 3-fase. Simpel gezegd ontvangt de laadpaal bij een 1-faselader één draad met 230 volt uit je meterkast. En bij een 3-faselader gaan er drie draden met 230 volt vanuit je meterkast naar de lader. Het voordeel van de 3-faselader is dat je meer vermogen kunt stoppen in je accu en dus sneller je elektrische auto op kunt laden.

Heeft mijn meterkast 1-fase of 3-fase?

Je meterkast thuis is op dit moment een van beide. Om te controleren welke aansluiting jouw meterkast heeft, kun je natuurlijk, wanneer je er een beetje kaas van hebt gegeten, in je meterkast kijken. Je ontdekt dan hooguit of het 1 of 3-fasen zijn. Maar hoe zwaar de hoofdzekeringen is, kun je niet zien in veel gevallen. Het is dan ook beter om op je energienota te kijken. Hierop staat aangegeven welke aansluiting je hebt, bijvoorbeeld 1x32A of 3 x 32A. Kom je er niet uit, bel dan met je netbeheerder of energieleverancier zij kunnen het je als het goed is exact vertellen. 

Aanvraag aansluiting

Wanneer blijkt dat je niet de juiste aansluiting hebt voor de laadpaal die je wilt plaatsen dan kun je de aansluiting laten aanpassen. Ga hiervoor naar mijnaansluiting.nl hier kun je een aanpassing van je aansluiting aanvragen. Het aanpassen van de aansluiting brengt wel eenmalige kosten met zich mee. Daarna betaalt je periodiek via de energienota een bedrag afhankelijk van het soort aansluiting.

Een zwaardere aansluiting betekent ook meer kosten. Om de verzwaring van je aansluiting zo krap mogelijk te houden hun je een laadpaal kiezen die gebruikmaakt van ‘dynamic load balancing’ of ‘smart charging’

Dynamic load balancing

Bij dynamic load balancing wordt het beschikbare vermogen in je meterkast verdeeld over je laadpaal en de apparaten in huis. Heb je in huis nu bijvoorbeeld al grootverbruikers als een inductiekookplaat, jacuzzi of een warmtepomp? Dan zul je op bepaalde momenten veel energie nodig zijn. Met dynamic load balancing zorg je ervoor dat de stoppen in je meterkast op zo’n moment niet doorslaan. Je hebt dus altijd genoeg stroom in huis, genoeg stroom voor je elektrische auto en je meterkast raakt niet overbelast. Dat is handig én voordelig want je bespaart op de kosten van een netverzwaring.

Smart Charging

In veel gevallen heb je Dynamic Load Balancing niet nodig. In plaats daarvan kun je ook volstaan met ‘smart charging’. Daarmee stel je vooraf in hoeveel stroom er op verschillende momenten van de dag naar je laadpalen mag gaan. Je kunt het vergelijken met de programma’s in je thermostaat voor je centrale verwarming.

Je kunt bijvoorbeeld instellen dat je laadpalen alleen werkt tijdens daluren. Of je stelt een maximaal vermogen in voor tijden waarop andere apparaten veel stroom nodig zijn.

Uiteraard zal een installateur tijdens de offertefase van je laadpaal de meterkast beoordelen en eventuele aanpassingen meenemen in zijn offerte.