De laadtijd van een elektrische auto

De twee belangrijkste factoren die de laadtijd van een elektrische auto bepalen zijn de capaciteit van de accu en de snelheid waarmee de laadpaal de accu mag en kan opladen. Een laadpaal kan misschien wel met 11 kW opladen, maar niet iedere accu kan dit verwerken.

De laadtijd van elektrische auto’s

Voor volledig elektrische auto’s kunnen we stellen dat deze gemiddeld tussen de 4 en 8 uur aan de oplader moeten om vol te zijn. Met een snellader zal deze tijd uiteraard een stuk korter zijn. Voor plug-in hybrides geldt dat de laadtijd korter is, omdat de accu’s veel kleiner zijn. Voor deze auto’s geldt dan ook een laadtijd van tussen de 2 tot 4 uur. 

Verder is het niet zo dat wanneer je de laadcyclus onderbreekt op de helft van de tijd dat de accu ook voor de helft vol is. Meestal geldt dat op de helft van de laadtijd de accu al voor 80% is opgeladen. De oplader begint namelijk met de maximale laadstroom en zal aan het einde van de cyclus terugschakelen naar een lagere laadstroom. Dit terugschroeven van de laadstroom wordt gedaan, omdat het beter is voor de levensduur van de accu.

Het verschil tussen openbaar opladen en thuis opladen

Het eerste is de laadtijd. Bij openbare laadpalen is het in veel gevallen mogelijk om sneller op te laden. Dit komt doordat de aansluiting op het elektriciteitsnet vaak fors is en er dus ruimschoots energie geleverd kan worden. In de thuissituatie is dit vaak niet het geval. De laadpaal thuis heeft vaak een lagere laadcapaciteit en de aansluiting in de meterkast is niet zo royaal bemeten als van een openbare laadpaal.

Het tweede verschil is de prijs die je betaald voor een volle accu. Deze is bij een openbare laadpaal hoger dan thuis. De kosten voor een kWh standaard laden bij een openbare laadpaal bedragen tussen de €0,40 en €0,50 (inclusief BTW). Een lijst met actuele prijzen vind je hier. Thuis betaal je ongeveer €0,21 per kWh (inclusief BTW). Het wordt helemaal interessant wanneer je ook nog zonnepanelen hebt en dus zelf energie opwekt.

Uiteraard kost het plaatsen van een laadpaal wel geld. Deze eerste investering moet eerst terugverdient worden. Het duurt dus een tijd voordat je echt geld gaat besparen.